Header widget area right

Het belang van discipline

itasc
0 comments
Blog

FKL_8214_2

Discipline is het vermogen om je korte termijn geneugten en genoegens ondergeschikt te maken aan een belangrijker doel dat op langere termijn ligt. Ik sprak er uitgebreid over met Dr. Geert van Boxtel, universitair hoofddocent cognitieve neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij stelt dat discipline in…

psychologische theorieën als concept eigenlijk niet aanwezig is. Maar, zegt hij, er zijn wel verschillende aspecten die ermee te maken hebben, zoals motivatie, intelligentie en constructen zoals aandacht, concentratie, organiserend vermogen en planning.

MOTIVATIE

Ik pak er één aspect uit, motivatie. Dat voelt voor praktisch iedereen als iets dat inderdaad dicht tegen discipline aan ligt. Als je iets wilt bereiken, dan kan je natuurlijk proberen de motivatie iets te verhogen door een appèl te doen op het gegeven dat het doel waardevol is. Dan doe je een beroep op de interne motivatie en daarvoor is het uiteraard belangrijk dat je op de eerste plaats weet wat jouw doel is. Dus daar begint het. En naast het verhogen van de interne motivatie kan je ook de externe motivatie verhogen door bijvoorbeeld iets te verplichten.

Dat gebeurt niet alleen op individueel niveau, maar dat zie je in organisaties ook. Je probeert in eerste instantie een appèl te doen op iets dat belangrijk is, maar iedereen weet dat het zelden lukt zonder ook de nodige extrinsieke motivatie. Want in het moderne leven zijn er veel uitdagingen en de kunst van de discipline is om de afleiding van die uitdagingen een beetje te beperken om mensen en organisaties vooruit te helpen. En daar heb je dan ook extrinsieke motivatie voor nodig.

HET UITSLUITEN VAN RUIS

De hersenen van mensen die hun brein afsluiten voor irrelevante input, met andere woorden, die in staat zijn om de afleidingen buiten de deur te houden, vertonen alfa ritme. En het idee is dat als je een bepaalde taak moet uitvoeren, je eigenlijk de rest van je hele brein moet uitschakelen en alleen het gebiedje activeren dat dit doet. Dat is concentratie! Dat is focus!

In concept werkt het in het bedrijfsleven eigenlijk hetzelfde. Je moet mensen aanleren om te kunnen schakelen, en irrelevante input en gedachten uit te kunnen sluiten. Het begint dus met geconcentreerd blijven op je taak. En daar moet je dingen voor uitsluiten.

Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is lijkt het er vanuit de psychologie op dat het uitsluiten van irrelevante input, en het focussen op de taak die je moet doen, te koppelen is aan discipline, stelt Van Boxtel.

Maar, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom organiseer ik, samen met Toine Doreleijers, onder andere voorzitter van De Alternatieve Elfsteden Weissensee, op 3 en 4 september een bijzonder inspirerende tweedaagse workshop waarin dit aspect, en vele anderen die te maken hebben met het ontwikkelen van discipline, aan bod komen.\

 

MEER DISCIPLINE??

Meer weten en inschrijven? Bel Mayta op 06 41091332, mail mayta@itasc.nl of Toine op 06 54747196

Auteur: Mayta Braun

Tags:

Laat een bericht achter

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>